2012. 06. 17.

MAKROBIOTIKUS ÉTEL: KUKORICADARÁS-ZABPEHELYLISZTES-RÉPÁS POLENTA, RIBIZLI CSATNIVAL

Sajnos apropója van, hogy érdeklődni kezdtem a makrobiotikus vagy daganat-diéta iránt. Szinte minden ember környezetében van vagy lesz daganatos megbetegedés.

Sok bölcsesség utal az étkezés  illetve az alapanyagok megválasztásának fontosságára.
Pl.: "az vagy amit megeszel.." , " az ételed az életed , "  Hippokratész azt mondta: " táplálékod legyen a gyógyszered és gyógyszered a táplálékod"

Korábban már írtam az Iliről (könyvelőm) és megjegyeztem akkor, mennyire energikus és, hogy 17 éve ismerem, de azóta szinte semmit nem változott. Egy kis változás mégis történt, mégpedig, hogy rövid idő leforgása alatt homloklebenyi daganattal operálták:-( Szerencsére a műtét jól sikerült, nincsenek és nem is voltak fájdalmai, megkezdődött az utókezelés is.)  Ilyenkor az ember elgondolkodik,- én meg is ijedek- és nagy elhatározásra jutottam: megpróbálkozom a makrobiotikus diétával. Kiollóztam pár cikket, érdemes elolvasni!


Étkezési tanácsok a makrobiotikus étrendhez
A mindennapi fogyasztásra ajánlott élelmiszerek arányai
teljes értékű gabonafélék
(50-60%)
levesek (5-10%)
zöldségek (20-25%)
hüvelyesek, tengeri zöld-
ségek (5-10%)
Alkalomszerűen fogyaszthatók:
  • halak, tengeri élőlények (kevesebb zsírtartalmúak);
  • gyümölcsök (főzve, aszalva, frissen);
  • dió-félék, olajos magvak (pirítva!);
  • különböző nem aromás, nem stimuláló italok;
  • természetes fűszerek, ízesítők.
(Forrás: Makrobiotika.hu)





Az emberi faj ősi táplálékát mindig is a gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök adták Ezért a makrobiotikus diéta is erre az elvre épül. Nem csak az egészséges életmód kialakítására, hanem a betegségek, daganatok megelőzésére és gyógyítására is ajánlott. Csak bio élelmiszerek fogyasztása megengedett, melyek rostokban gazdagok és magas vitamintartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak az egészséges életmód megtartásához. 


Teljes értékű gabonafélék. 
A makrodiéta során nagy figyelmet kell szentelni a jó minőségű alapanyagokra, mivel a tápanyagok több mint a felét a gabonafélék adják. Ilyen például a barna, rizs, köles, zab, árpa, kukorica, búza. 
Lehetőleg kerülni kell a tartósított ételeket, amelyek színező anyagokat, vegyszereket tartalmaznak és mellőzni a távoli országokból behozott és nem ellenőrzött élelmiszereket. 
Elsősorban a helyben termő és az adott évszaknak megfelelő táplálékokat részesítsük előnybe. Néha azonban megengedett, hogy teljes kiőrlésű lisztből készítsünk kenyeret, ami azonban ne tartalmazzon élesztőt. 
A gabonafélékből nagyon sokféle módon készíthetünk ételeket, de a főételek alapanyagainak is kiváló, de fontos hogy a magvakat durvára őrölve kell fogyasztani és nem porrá őrölni. 


Zöldségfélék
A makrodiéta alatt az étrendünk egy részét a friss bio zöldségek adják, melyekben sok rostanyag van, az emésztésben játszanak fontos szerepet, magas vitamin tartalmuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert. Hazánkban leggyakrabban fogyasztott zöldségek a paprika és paradicsom, burgonya fogyasztása ugyan nincs megtiltva, de nem ajánlott.
A zöldségek fogyasztása párolva a legegészségesebb, mert így megőrzik magas vitamin tartalmukat, és ízletesebb is lesz, de hidegen sajtolt olajban is lehet sütni.
Hagymát, retket, brokkolit, sárgarépát, kelkáposztát, hüvelyeseket is lehet fogyasztani, sőt még a sütőtök fogyasztása is megengedett. Uborka, zeller, kapor is lehet az étrendben, de nem minden nap. 


Elsősorban az évszaknak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk és ne azokat, amelyeket üvegházakban termesztenek.Ritkán leveseket is ehetünk, melyek zöldségek hozzáadásával készülnek, ízesítésre tengeri sót és szójaszószt használjunk. Folyadékpótlására tiszta forrásvizet vagy szénsavmentes ízesítetlen ásványvizet használhatunk. Aroma és vegyszermentes teák fogyasztása is megengedett.


A makrodiéta megtiltja a hús és zsiradékok, valamint a cukor fogyasztását, emiatt segít a felesleges kilóktól megszabadulni. Szakemberek véleménye szerint, aki betartja a diétát hetente akár 2-3 felesleges kilóval lesz könnyebb, és nem kell tartani a visszahízástól sem. Ez a diéta nagyon drasztikus, aki belefog, annak az egész életmódja megváltozik. 


 Egyéb ételek, italok
A makrobiotikus diéta során a gabonaféléken, gyümölcsökön és zöldségeken kívül más ételeket is szabad fogyasztani kisebb arányban. A lencse, a tofu és a tengeri algák is fontos tápanyagok. Mivel a lencsében és sóskában magas a vastartalom, részben helyettesíteni lehet vele az állati belsőségeket. Az algának pedig magas a rosttartalma és ásványi anyagokban is gazdag. 
(Forrás: Alternatív gyógymódok.hu magazin ) 


Az évszakok szerint is megfelelően kell táplálkozni: tavasszal, amikor minden kihajt, a tél után az energiák megindulnak, nekünk is meg kell adnunk a szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát. Ilyenkor magas energiatartalmú ételeket fogyasszunk: csírát, csírázó magvakat, rügyeket, friss hajtásokat. 
A tavaszi saláta alapanyaga lehet pitypang, frissen szedett csalán, tyúkhúr. Az idő teltével fogyasszunk egyre több zöldséget, ahogy teremni kezdenek, kezdetekben, amíg nem túl magas a hőmérséklet, párolva-főzve. Ahogy melegszik az idő, csökkenthetjük a főzési időt, és a fűszerezést. 


A nyár a nyers koszt ideje, ilyenkor  szívesen fogyasztunk nyers salátát, gyümölcsöt. (Aki nem egészséges, annak ilyenkor is a párolást-főzést ajánlják inkább.) Még a meleg nyárban sem ajánlatos túl sok hideget fogyasztani, mert gyengíti az immunrendszert és a lépet. A gabonát ilyenkor is főzzük, nem hagyjuk el, de arányát csökkentjük. A zöldféléket rövid ideig pároljuk. A gabonapelyheket nyáron forrásban lévő vízbe tesszük, és csak rövid ideig főzzük. 


Ősszel a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és ahogyan a hőmérséklet csökken, egyre erősebben fűszerezzük. Hosszabban párolunk, főzünk, gazdagabb ízeket alkalmazunk. Kevesebb ételt fogyasztunk nyersen, aszalt vagy főtt gyümölcsöket teszünk az asztalra. 


Télen fontos, hogy meleg, kicsit sósabb ízesítésű ételeket együnk. Ha az ember több jint fogyaszt (vagyis gyümölcsöt, salátát, zöldséget), mint amennyire a szervezetének szüksége van, a testhőmérséklete csökken, fázóssá válik, arcszíne kékes lesz. A tél gyümölcsei sülve vagy főve fogyasztandók (sült alma, sült tök, sült gesztenye). Ekkor van szezonja a savanyú káposztának is. A főzésnél kicsit több olajos magvakat, olajat használhatunk, mert ezek is mind melegítenek. Kerüljük viszont a fagyos ételeket, mert ezek felborítják az egyensúlyt! 
Ezekkel a tippekkel, ha az ételeket úgy fogyasztjuk, hogy a külső hőmérsékletet is figyelembe vesszük, energetikailag is egyensúlyba kerülünk. 


A makrobiotika az ízeket és a színeket is kapcsolatba hozza. 
Öt alapízt különböztet meg, ezek az adott évszakkal harmonizálnak.


A tavaszt a savanyú íz jelképezi a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta, az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra. 


A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál. A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának. A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek, és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van. A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyálmirígyre. Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben. 


Az ősszel a csípos íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős ételelek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben, serkenti a tüdő és a vastagbél működését. Kerülni kell azonban a túlságosan erős ízeket, mert azok túlműködést okoznak, irritálják a beleket, a májat és a tüdőt. 


A téllel a só harmonizál, a jó minoségű só lágyítja a megkeményedett szerveket, erősíti a vesét és a húgyhólyagot.


A makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet, a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret és feketét.A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirígy a gyomor segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé. 
Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad.


Az egyes szervek különféle időpontban aktívak, mivel a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás. A tüdő 3-5-ig, a vastagbél 5-7-ig, tehát ekkor a legcélszerűbb székletet üríteni. A gyomor reggel 7-9 óra között, így ez a legalkalmasabb időpont a reggelihez. A lép működése 9-11-ig a legintenzívebb, a cukorháztartását ekkor hozza egyensúlyba a szervezet. Ebben az időszakban érzi úgy az ember, hogy tele van energiával, ilyenkor nagyon aktívak vagyunk. Ebből következik, hogy az ilyenkor elfogyasztott villásreggeli teljesen felesleges. A szív 11-13 óráig a legaktívabb, a vékonybél 13-15 óra között, ilyenkor újul meg a vér. Ebben az időszakban a lehető legkevesebbet szabad csak enni. A vacsorát pedig legkésőbb három órával lefekvés előtt költsük el. 15-17 óra között a hólyag a legaktívabb, míg a vese 17-19 óra között. Ebben az időszakban tolódik napunk a világos nappali jangból a sötétebb jin idoszak felé. 19-21 óra között a folyadékszabályozó rendszerünk működik a legaktívabban, minden testnedv ez időszakban kerül egyensúlyba. Érdemes megfigyelni, hogy ilyenkor a Föld vizei, a tengerek és a tavak is aránylag nyugodtak. 21-23 óra között a háromszoros melegítő merdián a legaktívabb, ez irányítja és ellenőrzi a test melegháztartását. Ilyenkor kellene ágyba bújni, és mivel az ember már eléggé megnyugodott, de a vesétől kapott vitalitása is megfelelő, ez idő tájt vagyunk a legalkalmasabbak a szexuális életre. Az epe 23-1-ig, a máj pedig 1-3 óra között dolgozik a legintenzívebben.
(http://www.etterem.hu/index.php?taplalkozas=1)




És akkor jöjjön az első recept:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése