2013. 02. 24.

TÚRÓTORTA VÖRÖS ÁFONYÁVAL

Egyszerű túrótortát osztok most meg, ami bármilyen aszalt gyümölccsel, befőttel vagy friss gyümölccsel variálható.


túrótorta vörös áfonyával

TÚRÓTORTA VÖRÖS ÁFONYÁVAL:
Hozzávalók:
Tészta: 28 cm-es kerek formához

13 dkg margarin
30 dkg liszt
2 db tojás
fél csomag sütőpor
10 dkg cukor
pici só
2 evőkanál tejföl

Túrótöltelék:
0,5 kg túró
4 dl tejföl
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
2 evőkanál búzadara
10 dkg aszalt vörös áfonya

Elkészítés: A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy nagyobb tálban a puha margarint elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a felvert tojásokat, cukrot, tejfölt, sütőport és sót, majd összekeverem, egy kicsit ragad.

a túrótöltelék


Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába nyomkodom, majd 15 perc alatt elősütöm.


amikor megsült, a formában hagyom kihűlni

A túrótöltelékhez minden hozzávalót összekeverek egy tálban, majd az egészet az elősütött tésztára öntöm.






Visszatolom a sütőbe és kb. 70 percet sütöm 160 C fokon.


2013. 02. 23.

MEXIKÓI PARADICSOMOS CSIRKECOMB

A múlt héten hagyományos csirke pörköltet készítettem a gyerek kívánáságára, de most nincs itthon, így jöhet az, amit én szeretek:)

Egy paradicsomos, zöldséges, fűszeres és csípős verzió.


mexikói paradicsomos csirke

MEXIKÓI PARADICSOMOS CSIRKECOMB:
Hozzávalók:

5 db csirkecomb
1 üveges sűrített paradicsom 400 ml
20 dkg kukorica
20 dkg zöld ceruzabab
1 db vöröshagyma
 4 gerezd fokhagyma
4 db friss paradicsom kockára vágva
1 db kaliforniai paprika kockára vágva
3 db sárgarépa feldarabolva
Fűszerek:

őrölt
bors
édes chiliszósz
csípős chiliszósz
2 db piros chili paprika felkarikázva
wok fűszerkeverék (gyömbéres-kurkumás)
zellerlevél
őrölt babér
kevés cukor
olaj

Elkészítés: A csirke felső combokról a bőrt eltávolítom. Egy nagyobb serpenyőben olajon az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd belerakom a csirke combokat és  minden oldalukat megpirítom.
Ezután hozzáadom a zöldségeket, fokhagymát, paradicsomot, paprikát, kukoricát és ceruzababot.
Lefedve párolom egy 20 percet, kevés vizet hozzáadva.

Ezután fűszerezem ízlés szerint, majd belekeverem a cukrot, a chili szószokat és a chili paprikát, a paradicsompürét is, kevés vizet adok még hozzá és lefedve további 40 percet párolom.



Petrezselymes párolt rizzsel tálalom.

2013. 02. 21.

MEGGYES-DIÓS PITE, (KÖNNYŰ ÉS PUHA TÉSZTÁVAL)

Ma sütnöm kellet, hogy ezzel vigasztaljam magam:) Miért? Mert tegnap házhoz mentem egy virtuális pofonért, amit egy ügyvédtől kaptam és meg is érdemeltem, de erről majd máskor....

Most a meggyes-diós pite következik. Az eredeti recept Rachel Allen könyvében szerepel, ír almatorta néven, ezt csináltam meg nagyjából.


meggyes-diós pite



                                                   

MEGGYES-DIÓS PITE:
Hozzávalók:

Tészta:
25 dkg margarin
45 dkg liszt
fél csomag sütőpor
20 dkg cukor
pici só
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál tejföl
2 db felvert tojás

Töltelék:
2 üveg magozott meggybefőtt
10 dkg durvára tört dió
őrölt fahéj ízlés szerint
cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
kevéske zsemlemorzsa

Tetejére:
felvert tojás

Elkészítés: Egy nagyobb tálban a puha margarint elmorzsolom a liszttel, majd sorban hozzáadom a többi alapanyagot és összegyúrom. A tészta ekkor még egy kicsit ragad.

Egy közepes méretű tepsibe belenyomkodom a fele mennyiséget és 180 C fokon elősütöm, kb 12 perc alatt.



Ezután kiveszem, megszórom zsemlemorzsával, de csak vékonyan, ráterítem a lecsepegtetett meggyet, meghintem dióval, fahéjjal, cukrokkal , majd a másik fele tésztát egy kicsit meglisztezem, hogy nyújtható legyen és ráterítem a meggyek tetejére.



Felvert tojással lekenem, a leesett tésztákból meggye formát és leveleket formázok, majd ezeket is lekenem a tojással.

Az egésznek a tetejét több helyen megszurkálom egy késsel, hogy a gőzök távozni tudjanak és ne repesszék meg a tésztát.

Addig sütöm, amíg szép közepesen barna nem lesz a teteje. Hagyom kihűlni és csak utána szeletelem.

2013. 02. 20.

CARBONARA SPAGETTI A'LA GERY

Mint a címből is kiderül ez nem a saját receptem, nem is lehetne, mert még nem csináltam, jobban szeretjük itthon a paradicsomos alapot és a bolognai vagy milánói verziót.

Azonban nemrég rögzítettem, (persze csak a fejemben) a Gery által elmondott receptet és ma van a napja, hogy meg is csinálom.

A Carbonara nevét az olasz szénégetőkről kapta, tágabban értelmezve a Carbonari mozgalomról. Ez a  recept egy inkább a magyar ízlésvilágra formált tejszínes carbonara. Gerytől még azt is megtudtam, hogy az olaszok ehhez leginkább a 7-es számozású spagettit használják. Így teszek én is:)



Carbonara spagetti tejszínnel


SPAGETTI CARBONARA TEJSZÍNNEL AHOGY GERYTŐL HALLOTTAM:
Hozzávalók:

1 csomag Barilla spagetti 7-es számú


5 dl főzőtejszín 20 %
10 dkg sonka felkockázva
40 dkg bacon felkockázva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
őrölt színes bors
oregánó ízlés szerint
10 dkg reszelt parmezán sajt
2 db tojás sárgája

tetejére:
reszelt füstölt sajt (én karavánt használtam)

Elkészítés:A tésztát kevés sóval a leírás szerint kifőzzük, majd leszűrjük.

Egy nagyobb serpenyőben a bacon kockákat a fokhagymával és sonka kockákkal megpirítom, majd felöntöm tejszínnel, fűszerezem őrölt borssal és oregano-val. (sót nem adtam hozzá, mert a szalonna elég sós illetve a parmezán is) 

készül a szósz, már ott púposodik a parmezán is:)

Hozzáadom a reszelt parmezánt (az egészet) majd pár percig ezzel is forralom, kevergetem. Lehúzom a tűzről, hagyom hűlni és amikor a tészta elkészült akkor keverem bele a 2 db tojás sárgáját. Ha nagyon forró a szósz akkor összekaphatja a tojást.


ne legyen tűz forró, amikor hozzáadjuk a tojás sárgáját


összekevertem a tésztát a szósszal, hogy ne menjen kárba egy csepp-se:)

Belekeverem a tésztát, majd tálaláskor füstölt sajtot is reszelek rá.

Jó étvágyat hozzá, nagyon fincsi lett:)


ez a most ébredtem, hagyjál békén nézése, de így is imádom, Ő II. Ramszesz:)

És nem múlhat el blogbejegyzés, hogy ne mutassam be az új kis szerelmemet: II. Ramszeszt. Aki régóta olvassa a blogot az tudja, hogy az első sajnos már nincs velünk, de március 7-én megérkezett a második. Hát egy igazi rosszcsont, de nagyon édes. Elhoztam az anyukáját, mert még mindig szopik, bár már 14 hetes. Így könnyebben megy a beilleszkedés a régi csapatba.

ezt a tehénkét ma kapta


Ő Fannyka az anyuka, természetesen az ágyamon, pedig rengeteg saját fekhelyük van

Na persze történt egy kisebb betegség hullám, a régiek (mindhárman) elkaptak az újaktól egy bélfertőzést, de mára már csak a Nyifu beteg, szerencsére antibiotikummal jól lehetett kezelni.

Nyifuka, most már csak Ő beteg:-(





2013. 02. 10.

SÜLT KACSAMELL, KROKETTEL ÉS ERDEI GYÜMÖLCSÖS CHUTNEY-VAL

Egy kifejezetten ünnepi ételt osztok meg, bár nem ünnepelünk semmit.:)

A krokettet már tegnap elkezdtem, mert időigényes, a többit mára halasztottam, a frissen sült, az ugye frissen sül.
Kacsamell, krokettel és erdei gyümölcsös-ribizlis chutney-val

SÜLT KACSAMELL, BURGONYA KROKETTEL ÉS ERDEI GYÜMÖLCSÖS-RIBIZLIS CHUTNEY-VAL:
elősütöm a kacsamelleket
Hozzávalók:

4 db hízott kacsamell
magos mustár
1 db fehér hagyma

kakukkfű
majoránna
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
pici vörösbor


Chutney:
a chutney alapja
0,5 kg erdei gyümölcs (fagyasztott)
0,3 kg ribizli (fagyasztott)
1 dl vörösbor
3 evőkanál cukor
lassan forralom a chutney-t

1 kiskanál balzsamecet
8 dkg vaj
1 mokkáskanál római kömény
1 mokkáskanál kurkuma
1 kiskanál wok fűszerkeverék
Csípős chili szósz ízlés szerint
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
1 db fehér hagyma

Burgonya krokett:
1 kg főtt áttört burgonya
3 db tojás
30 dkg liszt

szerecsendió őrölt

Panírhoz:
2 tojásfehérje
zsemlemorzsa



Elkészítés: A kacsamellek bőrös felét szépen bekockázom egy éles késsel. Egy nagyobb serpenyőt szárazon a tűzhelyre teszek, felforrósítom és a kacsamelleket a bőrös felükkel lefelé fordítva elősütöm. Ilyenkor sok zsír kisül belőle, majd megfordítom és a húsba is bezárom hő hatására az ízeket.



Ezután tálra szedem, először magos mustárral megkenem, majd befűszerezem minden oldalukat.



A sütőt 180 C fokra előmelegítem. Előveszek egy nagyobb sütőzacskót, ennek az aljára darabolom fel a fehér hagymát, majd ráhelyezem az elősütött, fűszerezett kacsamelleket. Egy egész kevés vörösbort még mellé öntök, szorosan lezárom, majd a zacskó tetejét több helyen megszurkálom, hogy a gőzök tudjanak távozni belőle.



Betolom a sütőbe és 80 perc múlva elkészül.



A kroketthez a főtt, áttört burgonyát összekeverem a tojással, fűszerekkel és annyi liszttel, hogy állagra egy sodorható tésztát kapjak, Adagonként kisodrom, feldarabolom, majd tojásfehérjében és zsemlemorzsában megforgatom. Olajban kisütöm.



A chutney-hez a vajban a fűszereket és hagymát megpirítom, majd hozzáadom a gyümölcsöket, a vörösbort, balzsamecetet, csípős chili szószt, cukrot és állandóan, óvatosan  kevergetve 10-15 percet lassan forralom. Ezzel elkészült.


És most megosztom a heti örömömet:

Csütörtökön megérkezett a várva várt kiscicám: II. Ramszesz és mivel még van teje az anyukájának , elhoztam az anyukáját Fannikát is.
Fannika és II. Ramszesz

Nyifuka (nem a macska kicsi, a fekhely nagy:)