2016. 12. 29.

APRÓSÜTEMÉNYEK AKÁR SZILVESZTERRE, NÉRÓ és DIÓSCSÓK

Két könnyen elkészíthető teasüteményt fogok most megosztani, amit szilveszterre csinálok, ezek éppen édesek, de majd csinálok sósat is.

Az első a Néró, amit több színben és ízesítéssel is csinálhatunk, tölthetjük a korongokat lekvárral vagy csokival, illetve színezhetjük kakaóporral, ételfestékkel ami van otthon. Ízesíthetjük citromhéjjal, narancshéjjal, fahéjjal, kókusz reszelékkel.


NÉRÓ teasütemény:
Hozzávalók 2 tepsihez

4 db egész tojás
18 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
5 púpos evőkanál liszt (kb 30 dkg)
1 kk sütőpor
csipet só

sárgabarack lekvár
ét csoki vagy tortabevonó
kevés olaj

Elkészítés:
A puha vajat vagy margarint a cukrokkal habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, amivel tovább keverjük. Végül beleforgatjuk a lisztet, sütőport, sót, citromhéjat.

A sütőt előmelegítjük 170 C fokra, majd a sütő saját tepsijét kibéleljük sütőpapírral, erre nyomózsák segítségével kis halmokat nyomunk kb fél diónyi méretűeket, egymástól kisebb távolságra,mert sütés közben a duplájára növekszik a tésztakorong.

kb 10 perc alatt megsül, ez idő alatt a másik tepsivel is előkészülünk, sütőpapír,adagolás...

Én az erkélyre szoktam kitenni,mivel hideg van, ott gyorsan lehűl.

Amikor minden db megsült és kihűlt, összeválogatom a hasonló méretűeket, sárgabarack lekvárral összeragasztom a párokat, egy tálcára teszem,végül pici olajjal elkevert olvasztott csokival lecsíkozom.

A csokis-narancsos verzió következik:

Hozzávalók: 2 tepsihez

4 db egész tojás
18 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál holland kakaópor
1 narancs reszelt héja
15 dkg cukor
4 púpos evőkanál liszt
kevés rumaroma vagy rum
csipet só
1 kk sütőpor

sárgabarack lekvár
ét csoki vagy tortabevonó
kevés olaj


Elkészítése ugyan úgy történik, mint a vaníliás változatnál.


DIÓS CSÓK:

Hozzávalók 4 tepsihez

Ez nagy adag, felezhető, harmadolható a mennyiség, illetve én nem tettem bele sok cukrot, ízlés szerint a cukor mennyisége növelhető.

80 dkg darált dió
20 dkg cukor
5 dl tejszín (30 %-os)
40 dkg vaj
4 evőkanál liszt
4 narancs reszelt héja vagy kandírozott narancshéj darálva
őrölt fahéjízlés szerint
rum vagy rumaroma, ízlés szerint


Elkészítés: 

Egy nagy edényben a puha vajat a cukorral és a tejszínnel felmelegítjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ragadós masszát kapunk.

A sütőt 180 C fokra előmelegítjük, sütőpapírral béleljük a tepsit és nyomózsák vagy kiskanál segítségével diónyi halmokat rakunk egymástól 2 cm-es távolságra.

kb 12 perc alatt világosbarnára sülnek.

A kisebb méretű diós csókok mutatósabbak.